Bardzo proszę o wypełnienie króciutkiej ankiety dotyczącej bloga :) http://www.ankietka.pl/ankieta/151817/wwwxxxzmienicblogpl.html

uroda.jpg

O mnie.

Witam na moim blogu. Chcę się z Wami dzielić za jego pośrednictwem moimi odczuciami i spostrzeżeniami na temat różnych kosmetycznych tematów. Oraz będę na sobie testowała działanie różnych domowych sposobów pielęgnacji ciała oraz drogeryjnych specyfików. W przyszłości mam nadzieje że powstanie tutaj swego rodzaju Vademecum urody :) Pozdrawiam i zapraszam do lektury.

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 90020
  • Dzisiaj wizyt: 10

olej tamanu

 

Cześć dziewczyny dzisiaj o cudotwórczym olejku tamanu. 

Jak wiecie z wcześniejszych wpisów kupiłam go stosunkowo nie dawno, parę kropli znajduje się w mojej miksturze do mycia buzi a resztę zostawiłam i smaruje sobie nim buzię w wolnej chwili. 

Nie należy on do najtańszych olei, ale nie jest tragicznie ja na zróbsobiekrem.pl zapłaciłam za niego około 11 zł za 15mln. 

Na początek przywołam jego opis z BU.

„Najcenniejszym i najbardziej znanym materiałem otrzymywanym z drzewa tamanu jest olej o niespotykanych właściwościach gojących, przeciwzapalnych, przeciwbólowych, antybakteryjnych, antywirusowych, przeciwgrzybiczych, antybiotycznych, przeciwreumatycznych, antyoksydacyjnych oraz intensywnie regenerujących skórę i redukujących blizny.”

„Stosowano go do leczenia otwartych ran, owrzodzeń, odleżyn, gangreny, stanów zapalnych skóry, trudno gojących się ran, łuszczycy, trądziku, egzemy, opryszczki, odmrożeń, bliznowców, popękanej, zniszczonej skóry, ran i blizn pooperacyjnych, oparzeń posłonecznych, środkami chemicznymi lub promieniowaniem X, chorób owłosionej skóry (łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie). Matki stosowały olej tamanu do łagodzenia odparzeń popieluszkowych u niemowląt.”

Właściwości oleju tamanu wynikają z obecności nietypowych, charakterystycznych tylko dla tego oleju związków chemicznych, które zostały zidentyfikowane dzięki badaniom naukowym. Dwa, główne składniki aktywne oleju to kwas kalofillowy i kallofilloidyna - naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antybiotycznym i przeciwobrzękowym.”

I to chyba takie najważniejsze informacje, jeżeli interesuje Was więcej zapraszam na stronę biochemii. 

Jak stosować olejek ? 

Ja osobiście nakładam go na oczyszczoną skórę buzi, np. gdy siedzę sobie w domu i nie planuje już nigdzie wychodzić.
Często też jeżeli rano mam trochę czasu to nakładam go przed kremem z filtrami, gdyż moja skóra go po prostu wypija i olejek bardzo dobrze się wchłania.

Zdarza mi się mieszać go z innymi olejami na ręce i nakładać taką moc odżywczą na moją buzię, niestety na noc tego nie robię bo to już by było przeładowanie mojej skóry.

Co zauważyłam?

  • skóra jest przyjemna w dotyku
  • znikają na buzi czerwone placki ( koloryt się wyrównuje ) 
  • szybciej goją się moi przyjaciele 
  • co jest dużym cudem nie pozwala na pojawienie się opryszczki 
  • mam wrażenie że ślady po trądziku szybciej się goją 
  • i co najważniejsze nie daje szans rozwijać się nowym wulkanom ( niestety przez ostatnie dni nie miałam go przy sobie, a zbliża mi się @ i wylazło mi parę większych krost, ale już się goją ;) 
Olej podobno brudzi na żółto, ja jeszcze tego nie zauważyłam, i sporo osób ma problem z jego zapachem. Spotkałam się z dziewczynami które nie były w stanie używać tego cacka ze względu na zapach. 
I co najważniejsze nie zapycha mnie ;) 
Pozdrawiam.